movieswelcome

Welcome!!!




Thursday, July 19, 2012

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη κ. Αλέξανδρο Λεονταρίτη .

Αγαπητοί αναγνώστες,
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να φιλοξενώ στο blog μου το σκηνοθέτη της επερχόμενης κινηματογραφικής ταινίας '' The Final Pay Off '' κύριο Αλέξανδρο Λεονταρίτη . Θα ήθελα λοιπόν να τον ευχαριστήσω θερμά για το χρόνο που διέθεσε για την παρακάτω συνέντευξη και να του ευχηθώ πάντα επιτυχίες.

Επιμέλεια συνέντευξης : Εβίτα Γκατζιούρα




- Eίχατε την τύχη να δουλέψετε ως εκπαιδευόμενος στον παραγωγό του Ταραντίνο, Λόρενς Μπέντερ. Ποια ήταν η εμπειρία σας από αυτή τη συνεργασία σας ;
Είχα μόλις τελειώσει το Certificate Program in Producing στο UCLA το καλοκαίρι του 2007. Στην Αμερική όταν ολοκληρώνεις  ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα ή έναν κύκλο σπουδών, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις internship. Δηλαδή να  δουλέψεις σαν εκπαιδευόμενος σε κάποια εταιρεία που έχει σχέση με τον τομέα που έχεις σπουδάσει. Είχα την τύχη λοιπόν, εκείνο το διάστημα να με διαλέξουν έπειτα από μία συνέντευξη που είχα δώσει, να δουλέψω στην εταιρεία A Band Apart. Πρόκειται για την εταιρεία του Λόρενς Μπέντερ ο οποίος έχει αναλάβει την παραγωγή στις περισσότερες ταινίες του Κουντίν Ταραντίνο(Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brawn και Inglorious Baterds) όπως επίσης και άλλων γνωστών  χολυγουντιανών ταινιών. Μέσα στα καθήκοντα που είχα πέρα από τα τυπικά που ήταν να απαντάω τηλέφωνα ή να υποδέχομαι επισκέπτες, έκανα ανάλυση σεναρίων για ανερχόμενα projects μαζί με τους άλλους εκπαιδευόμενους. Μέσα στην εβδομάδα γινόντουσαν διάφορα meetings στα οποία είχαμε τη δυνατότητα να παρευρισκόμαστε παρουσία και των υπόλοιπων βασικών στελεχών και να δίνουμε και εμείς τη γνώμη μας για νέα κινηματογραφικά projects που σκεφτόταν η εταιρεία να αναλάβει. Ήταν για μένα μία πολύτιμη εμπειρία η οποία με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί η αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία αλλά και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται ένα project. Συνήθως όταν πρόκειται για μία μεγάλη παραγωγή σε σχέση με μία ανεξάρτητη, δίνεται περισσότερος  χρόνος στα στάδια ανάπτυξης και προπαραγωγής. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που θα συντονίσουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά την ταινία. Ο Λόρενς Μπέντερ παρόλο που θεωρείται ένα από τα μεγάλα ονόματα στον τομέα της παραγωγής στο χόλυγουντ είναι πολύ χαμηλών τόνων  και πολύ ευγενικός σαν άνθρωπος. Την πρώτη φορά που μιλήσαμε μου είπε μάλιστα ότι μόλις είχε γυρίσει από διακοπές που είχε κάνει στα ελληνικά νησιά με ιδιωτικό σκάφος και ότι του άρεσε πολύ η χώρα μας.

- Αυτή την περίοδο επιμελείστε τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας ''The Final Pay-off''. Πείτε μας λίγα λόγια για την πλοκή της ταινίας .
Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στη σημερινή εποχή και αφορά την ιστορία ενός πρώην μποξέρ, του Γρηγόρη, ο οποίος πέρα από το ότι εργάζεται σε ένα γυμναστήριο, κάνει θελήματα και για το Μάρκο, έναν μεγάλο τοκογλύφο. Ο Γρηγόρης μαζί με το συνάδελφο του Χρήστο, εισπράτουν χρέη για λογαριασμό του Μάρκου, από αυτούς που του χρωστάνε. Φροντίζουν με κάθε τρόπο να επιστρέφονται τα χρωστούμενα μαζί με τους τόκους  χωρίς καμία καθυστέρηση. Η γνωριμία του Γρηγόρη με τη Νεφέλη, μία νέα όμορφη ηθοποιό θα τον κάνει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του και να αναθεωρήσει την μέχρι τότε πορεία του. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν εμφανίζεται ένα καλά κρυμένο μυστικό από το παρελθόν του Γρηγόρη. Η σελίδα της ταινίας που έχει βγει στο Facebook είναι η: https://www.facebook.com/TheFinalPayOff όπου μπορεί κάποιος να ενημερώνεται με τις νέες εξελίξεις καθώς σύντομα θα βγει και το επίσημο website της ταινίας.

- Ο τίτλος της ταινίας μοιάζει να είναι απόλυτος. Ποια ήταν η αφορμή - πηγή για την απόδοση του ;
Κάτα κάποιο τρόπο είναι απόλυτος . Δεν σκοπεύω όμως να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό,  γιατί θέλω να αφήσω το θεατή να βγάλει τη δική του ερμηνεία αφού δει την ταινία. Σαφώς είναι επηρεασμένος απο τη σημερινή οικονομική κρίση και το χρέος της χώρας μας. Επίσης έχει άμεση σχέση με τη δουλειά που κάνουνε οι πρωταγωνιστές στην ταινία. Φροντίζουν να γίνεται η αποπληρωμή του χρέους στην ώρα του από τους ανθρώπους που χρωστάνε στο αφεντικό τους. Έχει κυριολεκτική και συμβολική σημασία καθώς έχει σχέση και με τα όσα επακολουθούν στην ταινία.

- Πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την έβδομη τέχνη η κοινωνικοοικονομική κρίση ; Και ποιος ο αντίκτυπος σε αυτή ;
Σίγουρα έχει πληγεί σε ένα μεγάλο βαθμό η έβδομη τέχνη όπως επίσης και όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ο κινηματογράφος είναι μία βιομηχανία η οποία για να αναπαραχθεί και να λειτουργήσει, έχει ανάγκη τα χρήματα. Όπως είναι λογικό τα budget των ταινιών καθώς και οι παραγωγές έχουνε μειωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό φέτος. Το θετικό είναι ότι παρόλα αυτά συνεχίζουν και γίνονται ταινίες με λιγότερα μέσα και περισσότερη δημιουργικότητα. Σε αυτό έχει βοηθήσει η νέα τεχνολογία και η εξέλιξη των νέων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών DSLR οι οποίες έχουν αρκετά προσιτό κόστος για τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές και έχουν τη δυνατότητα να  γράφουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

- Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια ;
Προς το παρόν περιμένω να ολοκληρωθεί η ταινία γιατί ακόμα έχουμε πολύ δουλειά στο post production. Μετά από αυτό θα ξεκινήσουμε να τη στέλνουμε σε κάποια φεστιβάλ στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με το θέμα της διανομής στις αίθουσες. Παράλληλα με αυτό, μαζί με τον συνάδελφο μου Γρηγόρη Τερζάκη ο οποίος είναι συμπαραγωγός και πρωταγωνιστής της ταινίας, ασχολούμαστε και με την παραγωγή ιντερνετικών διαφημιστικών σποτ με τη Desmida Visual Creations (www.desmida.com), μία δημιουργική ομάδα παραγωγής που ιδρύσαμε πρόσφατα.  Το καλό είναι ότι έχω αυτή τη στιγμή άλλα τέσσερα σενάρια που έχω γράψει για ταινίες μεγάλου μήκους. Μία περιπέτεια, μία κωμωδία, ένα κοινωνικό δράμα και ένα θρίλερ! Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να γυρίσουμε στη συνέχεια κάποιο από αυτά!

- Ποια είναι η αγαπημένη σας κινηματογραφική ταινία ; Και για ποιο λόγο ;
Δύσκολη ερώτηση. Ποτέ δεν είναι μόνο μία! Σίγουρα μία από αυτές είναι Η «Ένταση» του Μάικλ Μαν για την εκπληκτική ατμόσφαιρα, τη φοβερή υποκριτική και το έντονο σασπένς που δημιουργεί. Όπως επίσης είμαι λάτρης και του Ρίντλεϋ Σκοτ με αγαπημένη μου ταινία το «Blade Runner» για τη φοβερή φουτουριστική ατμόσφαιρα, την αξεπέραστη μουσική του Vangeli και το μελαγχολικό τέλος. Από πιο πρόφατες ταινίες μου άρεσε πολύ και το Drive του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν το οποίο θεωρώ ότι ήταν ιδιοφυές λόγω της εξαιρετικής αισθητικής που σε παραπέμπει σε ταινίες 80s, των ηθοποιών, του soundtrack και της στυλιζαρισμένης κινηματογράφησης που σε καθηλώνει.


Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας ''The Final Pay Off'' :





























No comments:

Post a Comment