movieswelcome

Welcome!!!




Sunday, July 8, 2012

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη κ. Στάμο Τσάμη.

Αγαπητοί αναγνώστες,
Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, έτσι και φέτος το blog hollywoodmoviesmania.com φιλοξενεί πετυχημένους και αξιόλογους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου. Βρίσκομαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να φιλοξενώ στο blog μου το σκηνοθέτη της επιτυχημένης καθημερινής τηλεοπτικής σειράς ''Οι Βασιλιάδες'' καθώς και της  βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους ''ΝO PARKING'' κύριο Στάμο Τσάμη. Θα ήθελα λοιπόν να τον ευχαριστήσω θερμά για το χρόνο που διέθεσε για την παρακάτω συνέντευξη και να του ευχηθώ πάντα επιτυχίες.


Επιμέλεια συνέντευξης : Εβίτα Γκατζιούρα









- Kύριε Τσάμη έχετε σκηνοθετήσει την βραβευμένη ταινία μικρού μήκους ''NΟ PΑRKING'', ένας τίτλος που κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίζει την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα. Η επιλογή του τίτλου της ταινίας έγινε τυχαία ;

Ο τίτλος της ταινίας μου “NO PARKING” όπως και κάθε τίτλος μιας ταινίας κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολύ σημαντικός , πρέπει να έχει άμεση σχέση με την υπόθεση και εξέλιξη του περιεχομένου της. Χρειάζεται πολλή σκέψη από τους δημιουργούς για την εύρεση του τίτλου, διότι πρέπει να αντιπροσωπεύει απόλυτα το θέμα της εκάστοτε ταινίας , να είναι πιασάρικος ως τίτλος , χωρίς όμως να αποκαλύπτει την εξέλιξη ή το θέμα που πραγματεύεται ,στον θεατή. Αντίθετα να δίνει το κίνητρο για να την παρακολουθήσει.
Εύχομαι το “NO PARKING” να «παρκάρει» στις καρδίες των θεατών, να την χαρούν και να τους αφήσει κάτι προς συζήτηση μετά από κάθε προβολή της .

- Την πλοκή της ταινίας σας θα την χαρακτήριζα κάτι περισσότερο από έξυπνη , καθώς η ιστορία της ταινίας που εκτυλίσσεται αφορά ένα νεαρό με κινητικά προβλήματα που εγκλωβίζεται στο όχημα του. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλατε να περάσετε μέσα από αυτή την ιστορία ; Και ποια ήταν η πηγή έμπνευσή σας ;

Το δικαίωμα της ζωής, είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Το ότι ο άνθρωπος, ζει, αναπνέει, περπατά, σκέφτεται, δημιουργεί παράλληλα υποχρεώσεις και δικαιώματα .Για εκείνους που είχαν την τύχη να γεννηθούν αρτιμελής και η ζωή δεν τους επεφύλαξε κάποια οδυνηρή ανατροπή ,οφείλουν να στρέψουν το βλέμμα τους στα άτομα που φέρουν κάποια μορφή αναπηρίας και να τα αντιμετωπίσουν ως ίσα, διότι ο καθένας μας έχει τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες.

 Όσο για εκείνους που από κάποια ατυχία είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν μια διαφορετική από τη συνηθισμένη ζωή. Μια ζωή ίσως πιο δύσκολη από τα καθιερωμένα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και έτσι η ίδια η ζωή είναι ένα δώρο και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να αναγνωρίσει τις ικανότητές του και να πιστέψει στις δυνάμεις του.
Αυτό που επιδίωξα να πετύχω από σκηνοθετικής απόψεως ήταν ότι ήθελα η κάμερα να καταγράψει το γεγονός. Την κατάσταση που ζούσε εκείνη την χρονική στιγμή ο ήρωας μου. Δεν ήθελα να πάρω το μέρος κανενός. Καταγράψαμε την αλήθεια , την πραγματικότητα , με σκοπό ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα , συναισθήματα ακόμη και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα που μπορεί να μην είχε ποτέ σκεφτεί ότι υπάρχουν .
Η κύρια πηγή έμπνευσης μου κατά πρώτον ήταν ο μεγάλος μου αδελφός ο Σπύρος , ο όποιος είχε ένα ατύχημα και βρίσκεται σε τροχήλατο εδώ και 19 χρόνια. Θαυμάζω την πίστη του, την ζωντάνια του , τον αγώνα του , την δύναμη του. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για την αξία της ζωής .
Κατά δεύτερον όλους εκείνους τους “ήρωες” με κινητικά προβλήματα που συναντώ καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας οι οποίοι με συγκινούν και μου δίνουν κουράγιο και μηνύματα αισιοδοξίας τις δύσκολες αυτές μέρες που αντιμετωπίζουμε ως έθνος .

- Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η κρατική αρωγή απέναντι σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ;

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν:
- την κοινωνική απομόνωση
- τον ρατσισμό
- την ανεργία
- την κοινωνική αναλγησία
- τον εγκλεισμό σε προσβλητικά για την ανθρώπινη προσωπικότητα ιδρύματα
- την έλλειψη οργανωμένης εκπαίδευσης κ.α.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.
Εξίσου σημαντικό με τα έργα υποδομής είναι το να αποκτήσουμε όλοι μας συνείδηση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κίνησή τους στην πόλη. Όχι μόνο στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά στα κτίρια, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα καταστήματα, στις εκκλησίες , σε αθλητικούς χώρους ,θέατρα , κινηματογράφους κ.α.
 Όλα τα άτομα με ειδικές ικανότητες είναι κανονικοί άνθρωποι. Μπορούν να  οδηγήσουν, μπορούν να κολυμπήσουν ,να εργαστούν και φυσικά να ερωτευτούν και να κάνουν παιδιά, όπως όλοι εμείς οι “αρτιμελείς”. Από την εμπειρία μου ξέρω πως έχουν χιούμορ, τους αρέσει να αυτοσαρκάζονται και αναπτύσσουν άλλες ικανότητες, που αποτελούν πια το δικό τους «οδηγό επιβίωσης», αλλά το πιο σημαντικό, είναι το να ζουν με αξιοπρέπεια. Φτάνει όλοι εμείς, να τους το «επιτρέπουμε» και να μην τους «αφήνουμε» κλεισμένους στο σπίτι στους.
Όπως αναφέρω και στην περίληψη του “NO PARKING :
“Η εποχή που ζούμε δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο ιδεαλισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπροστά στα καθημερινά προβλήματα ζωής που αντιμετωπίζουν ή στο κυνηγητό του κέρδους και της επιτυχίας είναι εύκολο να χάσουν την ευαισθησία τους για τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν στήριξη. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας “.

- Το περασμένο χειμώνα σκηνοθετήσατε το επιτυχημένο σίριαλ ''Οι Βασιλιάδες''. Τι σκέφτεστε για την επιτυχία αυτή ; Ήταν αναμενόμενη για εσάς ;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σε τόσες δύσκολες εποχές που περνάει η ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση εγώ και άλλοι λιγοστοί συνάδελφοι, εργαζόμαστε. Οι ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ είναι μία επιτυχημένη σειρά γιατί όλοι μας -κάθε ειδικότητας- είναι επαγγελματίες με μεράκι , όραμα και διάθεση δημιουργίας κάθε στιγμή. Είναι συλλογική δουλειά, έτσι και αλλιώς κάθε επιτυχία περιέχει συλλογικότητα, συνεργασία και αλήθεια .Αυτά θεωρώ ότι είναι τα συστατικά της επιτυχίας μας. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με δυο ακόμη εξαίρετους σκηνοθέτες και ανθρώπους τον Πιέρρο Ανδρακάκο και τον Νίκο Κρητικό .
Εύχομαι οι ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ μετά την τόση μεγάλη θεαματικότητα τους, να «ανοίξουν» τον δρόμο στην δημιουργία και άλλων τηλεοπτικών παραγωγών ,διότι ο κόσμος αναζητεί και θέλει αμιγώς ελληνικές τηλεοπτικές σειρές .Κυρίως θα δώσει εργασία στους εκατοντάδες άνεργους συναδέλφους μας κάθε ειδικότητας .
Ήταν αναμενόμενη η επιτυχία της σειράς από την πρώτη στιγμή που διάβασα το σενάριο. Πίστεψα σε αυτό , διότι ήταν καλογραμμένο ,άμεσο , αληθινό ,ευχάριστο χωρίς ακρότητες .
Αυτό ήταν και το στοίχημα με το τηλεοπτικό κοινό και νομίζω ότι το καταφέραμε .
Επίσης είναι «δώρο» να συνεργάζεσαι με τόσο εξαιρετικούς και καλούς ηθοποιούς. Σε κάνουν καλύτερο στην δουλεία σου και στην ζωή σου.
Έχουμε ένα καθημερινό τηλεοπτικό ραντεβού με εκατομμύρια τηλεθεατές. Εύχομαι να συνεχίσουμε και την νέα τηλεοπτική σεζόν και να προσφέρουμε το γέλιο και την αισιοδοξία στο κοινό που τόσο ανάγκη έχει. 

- Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια ;

Όσον αφορά τα τηλεοπτικά μου σχέδια έχουν να κάνουν με την συνέχιση των ΒΑΣΙΛΙΑΔΩΝ από το MEGA . Η διοίκηση του καναλιού και η εταιρεία παραγωγής μας έχει ενημερώσει ότι θέλει η σειρά να προβληθεί και του χρόνου και περιμένουμε το τελικό «πράσινο φώς» για την έναρξη των γυρισμάτων από Σεπτέμβριο .
 Όσον αφορά τα κινηματογραφικά μου σχέδια , ως άνθρωπος και ως σκηνοθέτης που ζω σε μια χώρα που συμβαίνουν «κοσμοϊστορικές» αλλαγές καθημερινά δεν θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να στερέψει από ιδέες .Όπως και να το κάνουμε οι ιστορικές αυτές στιγμές που ζούμε ως έθνος είναι κατά κάποιο τρόπο η επόμενη πηγή έμπνευσης μου. Έτσι λοιπόν έχω στα σκαρία ένα εξαιρετικό σενάριο μικρού μήκους που αποτελεί πρόκληση για να γίνει η επόμενη ταινία μου. Λεπτομέρειες εντός ολίγων εβδομάδων…

- Ποια είναι η αγαπημένη σας κινηματογραφική ταινία και για ποιο λόγο ;

Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη απάντηση για έναν σκηνοθέτη , και αυτό διότι η ενασχόληση μου με το σινεμά μετρά πολλά χρόνια. Άρα είναι πολλές οι ταινίες οι οποίες με έχουν γοητεύσει είτε από την προσέγγιση του σκηνοθέτη, το σενάριο ,την τεχνική τους , το θέμα τους ,το παίξιμο των ηθοποιών είτε την φωτογραφία και τα special effects, τις οποίες και έχω δει 2 και 3 φορές . Θα ήταν πιο εύκολο για μένα να σας αναφέρω και προτείνω μερικές από τις αγαπημένες μου ταινίες  (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω αφήσει και άλλες πολλές εξαιρετικές ταινίες απ΄έξω !!!):

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν  ΦΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ,  ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Ασγκάρ Φαραντί        ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ

Θόδωρος Αγγελόπουλος Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα – O θίασος

Γούντι Άλλεν   Bullets Over Broadway - Match Point - Manhattan Murder Mystery Shadows and Fog - Hollywood Ending

Κουεντίν Ταραντίνο                Reservoir Dogs - Pulp Fiction

Φεντερίκο  Φελίνι                  La Dolce Vita - Η Συνέντευξη - Γλυκιά ζωή

Kar Wai Wong                        2046

Κωνσταντίνος Γιάνναρης       'Ομηρος – Δεκαπενταύγουστος

Guillaume Canet                      Little White Lies

Alejandro González Iñárritu    Biutiful - 21 Grams

Alejandro Amenábar               Mar adentro

Πάνος Κούτρας                        Στρέλλα

Γίωργος Λάνθημος                  Dogtooth   

 Clint Eastwood                        Million Dollar BabyUnforgiven - Gran Torino

Stanley Kubrick                       2001:A Space Odyssey – A Clockwork Orange - The Shining



Παρακάτω θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε την ταινία ''NO PARKING'' στο youtube :  

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ “NO PARKING

Η εποχή που ζούμε δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο ιδεαλισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπροστά στα καθημερινά προβλήματα ζωής που αντιμετωπίζουν ή στο κυνηγητό του κέρδους και της επιτυχίας είναι εύκολο να χάσουν την ευαισθησία τους για τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν στήριξη. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Λίγα λόγια για το έργο :
Μ.Σαββατο, γιορτινες μερες του Πασχα 2011 και οι περισσοτεροι Αθηναιοι αγχωμενοι , τρεχουν να προλαβουν για τα τελευταια δωρα και ψωνια του πασχαλινου τραπεζιου.Αφορητη κινηση στους δρομους , οδηγοι αγχωμενοι , περαστικοι βιαστικοι , λεοφωρεια ασφυκτκα γεματα με κοσμο , πολυκαταστηματα και supermarket σε στιγμες πανικου σαν να εχει ερθει η συντελεια του κοσμου.Ετσι λοιπον και ο ηρωας μας αποφασιζει να παει στο κοντινοτερο supermarket λιγη ωρα πριν κλεισει, να αγορασει τα απαραιτητα  για το πασχαλινο τραπεζι που ετοιμαζει στους φιλους του.Ομως για κακη του τυχη δεν προλαβαινει το supermarket ανοικτο, λογω καποιων απροσμενων καταστασεων και μενει εγκλωβισμενος στο parking.

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

ΒΡΑΒΕΙΑ :
2012 ARTFOOLS FILM FESTIVAL - ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
2011 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ .

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ
http://gr.linkedin.com/pub/stamos-tsamis/41/220/57b
https://www.facebook.com/pages/NO-PARKING/234079526611456
Vimeo URL: http://vimeo.com/stamostsamis

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ :
ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΡΙΚΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΟΜΠΑΣ
ΤΟΜΑΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΕΡΑ ΜΑΚΡΟΜΑΡΙΔΟΥ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ :
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΡΟΖΑΚΗ
ΗΛΙΑΣ ΑΔΑΜ
ΒΑΣΙΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ
ΦΙΛΙΠΠΑ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΜΑΝΟΣ ΓΑΚΙΛΑΖΟΣ
ΣΕΜΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ
ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΕΛΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΕΑ
ΡΕΒΕΚΚΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
ZETA ΒΕΡΓΕΤΗ
ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΓΑΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
ΜΑΡΙΝΑ ΑΗΔΩΝΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : ΜΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΛΛΗΣ
ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ
ΜΟΝΤΑΖ : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΙΤΖΑΛΑΣ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ : ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΕΖΟΥ
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ : ΣΟΦΙΑ ΔΡΙΣΤΕΛΑ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ : ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΟΠΕΡΑΤΕΡ : ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ
ΜΠΟΥΜΑΝ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΝΩΝΤΑΣ ΚΑΤΣΙΦΗΣ & ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΛΑΝΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ :  ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΤΣΗΣ
ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΜΙΞΑΖ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΙΤΖΑΛΑΣ
ΔΙΑΛΟΓΟΙ : ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΛΑ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ : ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΕΝΝΟΥ
ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟY
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΦΙΣΣΑΣ : ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ














No comments:

Post a Comment