Η επική ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, του εθνικού ευεργέτη μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από το Γιάννη Σμαραγδή σε μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Ρωσίας με ένα διεθνές καστ από το οποίο ξεχωρίζουν τα μεγάλα ονόματα Sebastian Koch (Βαρβάκης), Catherine Deneuve (Μεγάλη Αικατερίνη) και John Gleese ('Αγγλος διοικητής του λοιμοκαθαρτηρίου που εκτοπίστηκε ο Βαρβάκης) .
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ελλάδα ( Πύλος, Αίγινα, Ψαρά, Κρήτη) καθώς και στη Ρωσία (Ρωσία, Αστραχάν). Η ομορφιά των ελληνικών τοπίων εκθειάζεται με διάφορα panoramiques και ποικίλες οπτικές γωνίες της κάμερας, ενώ μεγάλο όφελος για την πλοκή και τη συνοχή της ταινίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ομοδιηγητική αφήγηση.
Αξιόλογη θα χαρακτηρίζαμε την ερμηνεία του Sebastian Koch στο ρόλο του Βαρβάκη, ο οποίος αντιμετωπίζει με σεβασμό και ευπρέπεια τον ήρωα που υποδύεται και προσπαθεί να μεταδώσει στους θεατές το πάθος του για τη θάλασσα. Ο ίδιος αποδίδει με ευστοχία τόσο την πρώτη περίοδο της νεότητας του ήρωα όσο και την ύστερη περίοδο της ζωής του. Επίσης, Ο Juan Diego Botto ως Λεφεντάριος αλλά και ο Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του Κίμωνα , ξεχωρίζουν με την ερμηνεία τους.
Θα μπορούσε όμως να πει κανείς ότι είναι ευδιάκριτα τα σκηνοθετικά λάθη της ταινίας. Το σενάριο δεν ακολουθεί τους γλωσσικούς κανόνες εκείνης της εποχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκηνές που προσδίδουν μια προχειρότητα. Δευτερεύοντες ρόλοι όπως αυτού του Χριστόφορου Παπακαλιάτη δεν προσθέτουν δικά τους στοιχεία στο ρόλο που υποδύονται με αποτέλεσμα να μοιάζουν στατικοί και ανέκφραστοι.
Τέλος, η μουσική του Μίνωα Μάτσα ''παντρεύει'' πολλές σκηνές και με την υποβλητικότητα της, τις ζωντανεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να ταξιδεύουν το θεατή στην εποχή που έζησε και έδρασε ο Ιωάννης Βαρβάκης.
Εβίτα Γκατζιούρα